Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego
Pomorze Zachodnie to kraina historyczno-geograficzna nad dolną Odrą i innymi pomniejszymi rzekami, które uchodzą do Zatoki Pomorskiej. Dziś obejmująca województwo zachodniopomorskie i zachodnią część województwa pomorskiego oraz wschodnią część kraju związkowego Meklemburgia-Pomorze.
REKLAMA
Na przestrzeni wieków rejon ten doświadczał wielu zmian granic i wpływów różnych kultur, między innymi Szwecji, Danii, Niemiec i Polski.
Państwa te nie mogły nie wpłynąć także na kuchnię regionu Pomorza Zachodniego. Świadczyć o tym mogą silnie zakorzenione i charakterystyczne dla niej ogórki kiszone, wędzone ryby czy miód.
Naprzeciw bogatej tradycji regionu wyszedł Urząd Miejski w Policach organizując Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego. Ideą wydarzenia jest szeroka prezentacja oraz promocja bogactwa kulturowego, tradycji kulinarnych, rękodzieła, rzemiosła oraz aktywności mieszkańców naszego regionu, otwartych na innowacje i projekty integrujące zachodniopomorską społeczność.
Skierowany jest on do Kół Gospodyń Wiejskich, wytwórców rękodzieła, producentów produktów lokalnych i tradycyjnych oraz stowarzyszeń animujących życie społeczne w sołectwach.
W programie konkursu, który obejmuje kategorie zupa i przystawka lub danie główne oraz deser lub wypiek, przewidziano liczne atrakcje festiwalowe, m.in: prezentacje artystyczne, wykłady, warsztaty i koncerty. Nagrody w Konkursie są pieniężne.
Ponadto ważnym punktem Festiwalu będzie rozstrzygnięcie wojewódzkiego konkursu „Sołtys Roku” oraz gala, podczas której uhonorowani zostaną zasłużeni sołtysi Pomorza Zachodniego. Pojawi się także w przestrzeni Ogrodów między innymi „Aleja Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”, stoiska z rękodziełem, stoiska gastronomiczne, a także park zabaw i animacji dla dzieci.
Podczas drugiego dnia Festiwalu odbędzie się przegląd ludowych kapel i wykonawców z terenu województwa – wydarzenie im. Bogdana Matławskiego.
Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2022 odbędzie się 14 maja na terenie obiektu Ogrody Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.
Warunkiem udziału w nim jest przesłanie pocztą tradycyjną (decyduje data wpływu do Urzędu), pocztą email na adres rolnictwo@wzp.pl, lub złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia.
Regulamin konkursu wraz ze zgłoszeniem oraz niezbędnymi załącznikami znajduje się pod adresem: https://wrir.wzp.pl/konkurs-tradycjikulinarnych-pomorza-zachodniego
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa w dniu 2 maja 2022 roku.
Państwa te nie mogły nie wpłynąć także na kuchnię regionu Pomorza Zachodniego. Świadczyć o tym mogą silnie zakorzenione i charakterystyczne dla niej ogórki kiszone, wędzone ryby czy miód.
Naprzeciw bogatej tradycji regionu wyszedł Urząd Miejski w Policach organizując Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego. Ideą wydarzenia jest szeroka prezentacja oraz promocja bogactwa kulturowego, tradycji kulinarnych, rękodzieła, rzemiosła oraz aktywności mieszkańców naszego regionu, otwartych na innowacje i projekty integrujące zachodniopomorską społeczność.
Skierowany jest on do Kół Gospodyń Wiejskich, wytwórców rękodzieła, producentów produktów lokalnych i tradycyjnych oraz stowarzyszeń animujących życie społeczne w sołectwach.
W programie konkursu, który obejmuje kategorie zupa i przystawka lub danie główne oraz deser lub wypiek, przewidziano liczne atrakcje festiwalowe, m.in: prezentacje artystyczne, wykłady, warsztaty i koncerty. Nagrody w Konkursie są pieniężne.
Ponadto ważnym punktem Festiwalu będzie rozstrzygnięcie wojewódzkiego konkursu „Sołtys Roku” oraz gala, podczas której uhonorowani zostaną zasłużeni sołtysi Pomorza Zachodniego. Pojawi się także w przestrzeni Ogrodów między innymi „Aleja Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”, stoiska z rękodziełem, stoiska gastronomiczne, a także park zabaw i animacji dla dzieci.
Podczas drugiego dnia Festiwalu odbędzie się przegląd ludowych kapel i wykonawców z terenu województwa – wydarzenie im. Bogdana Matławskiego.
Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2022 odbędzie się 14 maja na terenie obiektu Ogrody Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.
Warunkiem udziału w nim jest przesłanie pocztą tradycyjną (decyduje data wpływu do Urzędu), pocztą email na adres rolnictwo@wzp.pl, lub złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia.
Regulamin konkursu wraz ze zgłoszeniem oraz niezbędnymi załącznikami znajduje się pod adresem: https://wrir.wzp.pl/konkurs-tradycjikulinarnych-pomorza-zachodniego
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa w dniu 2 maja 2022 roku.
PRZECZYTAJ JESZCZE