W 68 proc. warszawskich biurowców są lokale handlowo-usługowe
W raporcie firmy Colliers wskazano, że liczba obiektów z lokalami handlowo-usługowymi w Warszawie wzrosła do 384, czyli o 8 proc. względem poprzedniej edycji z 2023 r. W ciągu dwóch lat zwiększyła się również szacowana łączna powierzchnia takich lokali - z 253 tys. m kw. do 281 tys. m kw. w tym roku.
Zainteresowanie najemców powierzchnią biurową w Warszawie pozostaje wysokie, a miasto przyciąga nowe firmy - podali autorzy raportu. Dodali, że na stabilnym poziomie jest podaż biur. W tegorocznej edycji raportu wskazano na ok. 180 wolnych lokali, o blisko 10 więcej niż przed dwoma laty. Wskaźnik pustostanów wyniósł 14,26 proc., czyli zmniejszył się o 0,1 p.p.
Najwięcej dostępnych lokali znajduje się w biurowcach m.in. na Mokotowie i Służewcu, a najmniej np. w okolicy Ursynowa, Wilanowa i we wschodniej części centrum miasta, gdzie wolnych jest poniżej 5 proc. lokali handlowo-usługowych. Największy udział pustostanów w biurowcach jest w Śródmieściu Południowym, północnej części centrum Warszawy oraz na Mokotowie.
Cytowana w raporcie Martyna Wójcik z Colliers poinformowała, że rośnie udział najemców zajmujących większe powierzchnie w nowoczesnych budynkach biurowych; średnia wielkość lokalu handlowo-usługowego wzrosła z 212 do 223 m kw.
W nowych inwestycjach, oddanych do użytku od 2023 r. do pierwszego kwartału 2025 r., wśród lokali handlowo-usługowych najwięcej jest gastronomicznych - ponad jedna trzecia, czyli 289, o 18 więcej niż dwa lata wcześniej. Więcej jest kawiarni (o 1 pkt proc.,), restauracji z obsługą kelnerską (o 2 pkt proc.) i bistro (o 1 pp.). Spadła natomiast liczba kantyn (o 2 pkt proc.).
Jeśli chodzi o lokale handlowe, to najwięcej jest sklepów spożywczych (21 proc.), ale ich udział spadł o 1 pkt proc. Na znaczeniu zyskały natomiast sklepy z żywnością specjalistyczną, notując wzrost o 1 pkt proc., do 16 proc. Wśród nich dominują piekarnie i sklepy z alkoholem. "Obecność piekarni – stanowiących ponad połowę lokali w tej kategorii – świadczy o rosnącym popycie na świeże produkty i szybkie przekąski w ciągu dnia pracy" - stwierdziła Wójcik.
Autorzy raportu zwrócili uwagę, że 87 proc. lokali handlowo-usługowych znajduje się na parterze budynków. (PAP)
bpk/ pad/
